TABULAR VE BİLİM BÖLÜM BİR: HER YÖNÜYLE LSD
Tarih: 28 Mart 2021
Bazı dosyalar tamamen araştırılmadan kapanır, suçlu ya da suçun derecesi belli olmadan ceza kesilir. Biz de daha fazla araştırılmadan tozlu raflara kaldırılıp, bugünlerde yeniden laboratuvara girmiş bir maddeyi ele alıyoruz, LSD.
Basit ve Kısa LSD Tarihi
Şöhreti sokaklarda; tıpta, kimyada olması gerekenden daha fazla olan bu bileşik ilk olarak 1938’de sentezlenmiş, fakat 19 Nisan 1943’te deney tekrarlanırken Albert Hoffman’ın derisine temasıyla bulunmuştur. Aynı gün bisikletiyle eve giderken LSD etkileri deneyimleyen ilk insan olmuştur ve bu gün Bisiklet Günü olarak anılmaktadır.
Deneyler, Doğrular ve Yanlışlar
İlk bulunduğunda olay yaratan bu halüsinatif madde o zamanlar büyük bir heyecanla karşılanmış, birbiri ardına yeni araştırmalar yapılmış. Gözlemlerde insanların yaratıcılığını yüksek seviyede arttırdığı hatta etkisinin ayılmadan sonra uzun süre devam ettiği gözlenmiş.
Bu dönemde Stanford’da yüksek lisans yapan James Fanneman, bu yaratıcılığın etkisini görmek için dört kıdemli bilim insanını deneyine davet etti ve yanlarında uzun zamandır çözemedikleri üç problem getirmeleri istedi. Uygun dozaj verilen bilim insanları ilk etkilerin geçmesini bekledikten sonra problemlerine döndü. LSD etkisinde olan bilim insanlarının problemleri çözme kabiliyeti artmıştı; dolayısıyla problemlerini çözebilmiş, üstüne yeni fikirler ve teoriler ortaya atmışlardı. Haftalar sonra bile bilim insanları olaylara farklı bakış yeteneği kazandıklarını ve yaratıcılıklarının devam ettiğini rapor ediyordu. Deneyler psikoloji alanına da yönelmişti, endişe ve kaygı bozukluğu yaşayan insanlara uygun dozajda verildiğinde yine onlara bi terapi sağlanmış olunuyor ve endişelerinin azalıp yerini rahatlamaya bıraktığı gözleniyordu. Genel etkiler olumlu yöndeydi ve LSD insanların duyularının sınırlarını açıyordu. Onlara yepyeni bir dünya gösteriyor ve onları ‘cennete’ götürüyordu.
Suyu bile fazla içtiğinizde zehirlenirsiniz, bu etkileri duyulan LSD’nin sokaklara düşmesi ile kullanım amacı sapmaya başladı. İnsanlar iki saatlik film için bilet almak yerine aynı ücretteki LSD ile on iki saat süren ‘trip’lere çıkmaya başladılar. Kaçak üretilen ve yetkin olmayan kişilerce üretilen LSD artık tedavisel anlamını yitirmiş ve istenmeyen sonuçlara yol açmaya başlamıştı. Kimilerinde zamanla delilik baş göstermiş, kimilerinde ise zamanla gerçeklikten kopmalar yaşanmıştı.[3] Gerçek hayatın yükünü kaldıramayan insanlar kendilerini LSD ile hayal dünyalarına atıyorlardı. Serotonin ile benzer yapı gösteren LSD insanları mutlu ediyor ve bu maddeyi onların oyuncağı haline getiriyordu. Bu karışık durumda bazı madde kullanıcıları cinayet işlemiş ve intihar etmeye başlamıştı. Tüm bu olumsuz olaylar devletler tarafından kötü karşılanmış ve bunun sonucunda kullanım yasağı çıkarılmıştı. Otuz yıllık araştırmalar bir anda bir belgeyle boşa gitmiş ve LSD kötü bir üne kavuşmuştu.
Project MKUltra
Maalesef LSD’nin kötü amaçlı kullanımı bununla da bitmemişti. Amerika bu maddeyi yasaklamasına rağmen askeri konularda avantaj sağlamak amacıyla denek olarak kullandığı kişilerin haberi ve rızası olmadan onları LSD’ye maruz bıraktı. Deneylerdeki amaç insanları şoka uğratabilecek, kafa karışıklığı yaratabilecek, felç ve akut krizlere yol açacak ilaçlar üretmekti. Tıbbi gözlemci olmadan yapılan bu deneylerdeki denekler çoğunlukla hastanede kalmak zorunda kaldılar. Ölüm vakaları yaşanmasına rağmen bu deneylere devam edildi.
LSD yanlış ellere geçtiğinde tehlikeli olan bir madde, üstelik kaçak yollarla üretilmesi bu durumu daha tehlikeli hale getiriyor. Bu tehlikeler onun tıp ve kimya alanındaki potansiyelinin önüne geçiyor. Kanser acılarını dindirebilecek, şizofreni tedavisinin araştırmasında yardımcı olabilecek, tedavisi olmayan küme baş ağrısına uzun süreli bir ağrı kesici olabilecek, psikolojide terapi için kullanılabilecek ilaç niteliğindeki bu maddenin laboratuvarlara geri dönmesi bu maddenin potansiyelini ortaya çıkarabilir. Bir şeyin faydalı olmasını sağlayan şey kullanım zamanı ve dozudur, bu yüzden LSD’nin tamamen araştırılmadan yasaklanması pek çok gelişmenin önüne geçmektedir.
Daha fazla bilgi için Inside LSD(2009) belgeselini izleyebilirsiniz.
LSD etkisiyle yazılmış parçalardan oluşan playlistimiz için QR kodu: